MF: Klasyfikowanie artykułów spożywczych na potrzeby jednostki

Posted on Posted in Dział Biznes i prawo gospodarcze - infor.pl

W związku z rozbieżnymi interpretacjami ekspertów redakcja PORADNIKA Rachunkowości Budżetowej zwróciła się do Ministra Finansów z pytaniem , w którym paragrafie klasyfikacji budżetowej jednostki powinny ujmować wydatki ponoszone na zakup artykułów spożywczych na potrzeby sekretariatów (wójta, burmistrza itp.), organizowanych konferencji, obsługi organów rady (gminy, powiatu), komisji prawniczych – np. kawy, herbaty, soków, wody, paluszków itp. Czy zgodnie z załącznikiem nr 4 do rozporządzenia Ministra Finansów z 2 marca 2010 r. w sprawie szczegółowej klasyfikacji dochodów, wydatków, przychodów i rozchodów oraz środków pochodzących ze źródeł zagranicznych (j.t. Dz.U. z 2014 r. poz. 1053 z późn.zm.) właściwy jest paragraf 422
Source: Aktualności prawno gospodarcze